(©MN Press)
(©MN Press)

Sreli se Pakistanac, Egipćanin i Šveđanin... Nije šala, već Superliga Srbije

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.02.23. | 08:08

U najjačem rangu odbojkaškog klupskog takmičenja u našoj zemlji retki su klubovi koji nemaju strance bilo da je u pitanju ženska ili muška konkurencija

Odbojkaši Spartaka odneli pobedu na krilima Murada Kana. Mladi radnik slavio zahvaljujući sjajnoj partiji Andrija Tupčija. Zvezda dovela nekada najboljeg korektora Lige šampiona Anu Kleger. Ub ove sezone sjajno predvodi Anet Alfonso Benitez. Najbolji igrač u decembru je Radoslav Parapunov. Samo se neke od rečenica koje se mogu čuti kada se govori o odbojkaškim vestima.

Postalo je sasvim uobičajeno da u postavi srpskog kluba bude stranac. U odbojkaškoj Superligi ove sezone su retki timovi koji nemaju nijednog igrača iz inostranstva. Pored pojačanja iz regiona, tu su i Pakistanac, Egipćanin, Šveđanin, Ukrajinac, Ruskinja, Kanađanka, Kubanke...

Izabrane vesti

Ako krenemo od muške konkurencije - samo Spartak iz Ljiga i Jedinstvo iz Stare Pazove imaju kompletno domaći roster.

Crvena zvezda je odlučila da se ove sezone osloni na inostranog dizača, u pitanju je Hose Karasko (33) iz Venecuele. Igrao je prethodno u Saudijskoj Arabiji, Emiratima, Rumuniji, Libanu, Finskoj i na Kipru. Reprezentativac je svoje zemlje i pre dve godine je učestvovao i na Olimpijskim igrama u Japanu. Uz njega tu je i Milan Pepić (38) iz BiH, koji je tokom pretprošle sezone bio velika uzdanica Partizana na poziciji korektora. Iza sebe ima bogatu internacionalnu karijeru - bio je u Hrvatskoj, Sloveniji, Japanu, Koreji, Francuskoj, Rumuniji i na Kipru.

Partizan je u letnjem prelaznom roku doveo Šveđanina Danijela Gruveusa. Rođen je 1999. godine, pokriva poziciju primača servisa i stigao je iz francuskog Kana. Već dugo je u crno-belom i igrač koji ima državljanstvo Bosne i Hercegovine - reč je o mladom srednjem blokeru Stefanu Jankoviću. Pre dolaska u Partizan, nosio je dres Jedinstva iz Brčkog.

Spartak iz Subotice je prošle sezone stigao do finala plej-ofa, a veliku ulogu u tom pohodu imao je korektor Murad Kan iz Pakistana. On je i sada u ekipi, a društvo mu pravi Egipćanin Ahmed Omar. Kan je 2000. godište, a Subotica mu je prva inostrana stanica u karijeri. Njegov kolega je pet godina stariji, ali je i njemu Spartak prvi klub čije boje brani van granica Egipta.

Vojvodina već drugu godinu igra na krilima korektora iz Bugarske Radoslava Parapunova. Nedavno mu se pridružio još jedan strani igrač - Kavogo Landri iz Kameruna. Parapunov je brzo osvojio srca Novosađana, pa ga u srpskoj Atini gledaju kao domaćeg. Još pre dolaska je znao u velikoj meri da se sporazumeva na srpskom, a vremenom je komunikaciju samo usavršio. Nedavno mu je uručena nagrada za najboljeg igrača Superlige u decembru.

Jedan od najzapaženijih u prvom delu sezone bio je Andri Tupči - korektor Mladog radnika koji je iz Ukrajine. Zajedno sa njim u dijagonali igra iskusni Žarko Kisić, koji ima državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Na spisku stranih igrača su još Andrej Ristić primač servisa Radničkog, Nikola Maričić (BiH) i Nikola Ražnatović iz Ribnice (Crna Gora), Luka Šormaz koji igra za Karađorđe (BiH), Linet Lazaro iz Takova (Kuba) i Filip Savovski iz Novog Sada (Severna Makedonija).

Anet Alfonso Benitez (CEV)Anet Alfonso Benitez (CEV)

Kad je ženska konkurencija u pitanju - situacija je skoro pa identična kao i kod kolega. Dva kluba su bez strankinja - Inđija i As iz Batajnice.

Crvena zvezda je u prvom delu sezone imala u rosteru Ukrajinku Karinu Denisovu, koja od nedavno više nije u klubu. Stigla je Kubanka Ana Kleger, koja je 2018. izabrana za najboljeg korektora Lige šampiona.

Železničar ima tandem strankinja, reč je o Kelsi Veltman iz Kanade koja igra srednjeg blokera i Kubanki Deziret Madan Rosales. Obema je bilo potrebno vreme za prilagođavanje, a sada su važni šrafovi u postavi. Lajkovčanke trenutno sa 40 bodova zauzimaju prvu poziciju u Superligi.

Ub je ove sezone odlučio da dovede stranog korektora. Kubanka Anet Alfonso Benitez je stigla iz ŽOK Leskovac, a prethodno je bila u klubovima iz Meksika, Perua, Nikaragve, Portorika, Brazila, Turske... Dobro se uklopila na Ubu, a dokaz za to su odlične partije.

Novi Sad je na početku sezone takođe doveo Kubanke. U srpsku Atinu su tada stigle Klaudija Hernandez i Jensi Kindelan. Na spisku stranaca se nalaze još Mina Dragović iz Jedinstva (Crna Gora), Dragana Stevanović iz Srema (BiH), Marija Šušić iz TENT-a (Crna Gora), Ema Klopić iz Omladinca (BiH), Simona Petranović sa Uba (Crna Gora), Lorena Šipić (Hrvatska), Milica Ivković (BiH) i Arina Elizarova (Rusija) koje igraju za Spartak, kao i Nevena Vukčević - odbojkašica Partizana (Crna Gora). Kapiten Uba Slađana Erić ima i državljanstvo Bosne i Hercegovina, ali i Srbije.

Naša liga nije kvalitetna kao najjače evropske, ali očigledno da ima nešto da ponudi stranim igračima... Nekima može da bude odskočna daska za nešto više, a za neke je samo obična usputna stanica u karijeri.


tagovi

ŽOK Crvena zvezdaAna KlegerOK Crvena ZvezdaMurad KanRadoslav ParapunovSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara